Tips


Op dit gedeelte van onze website vind je tips voor de watersport en antwoorden op vragen die we onderweg vaak krijgen.
 
Wanneer heb ik een vaarbewijs nodig en hoe haal ik dat?
Om een vaarbewijs te bemachtigen moet een theorie-examen worden afgelegd. De exacte voorschriften voor de vaarbewijsplicht zijn vastgelegd in het Binnenvaartbesluit en de Binnenvaartregeling. Voor het Klein Vaarbewijs geldt dat dit verplicht is voor recreanten die varen op:
  • pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter;
  • motorboten korter dan 15 meter, maar die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur door het water (ook jetski's en waterscooters!).
Het volgen van een opleiding/cursus voordat je op examen gaat is niet verplicht, maar kan je slagingskans wel vergroten. 

TIP: neem je vaarbewijs mee wanneer je het water op gaat. De politie kan er om vragen!
 

Waarom een reddingsvest dragen?
Overboord vallen is een risico voor iedereen die vaart. Het is daarom belangrijk op het water een reddingsvest of drijfhulpmiddel te dragen. Dit kan je redding betekenen als je onverhoopt in het water valt. Je reddingsvest moet wel de juiste maat hebben en goed vastzitten. Hulpverleners op het water komen elk jaar een aantal keren in actie voor man overboord-situaties. Soms met succes, maar soms komt de hulp te laat. De overlevingskans voor een drenkeling zonder reddingsvest is klein. Zorg dat er voor elke opvarende een reddingsvest aan boord is.

TIP: als keuzehulp bij de aanschaf van het juiste vest en voor tips voor onderhoud en controle, zie deze brochure

Hoe hard mag je waar varen?
Let daarvoor altijd op de borden langs de waterkant. Zie ook deze overzichtkaart van Vamex, maar let op : situaties kunnen wijzigen! Kijk ook om je heen. Je kunt een behoorlijke golfslag veroorzaken, waar andere boten last van kunnen hebben. Wij zijn je in elk geval dankbaar wanneer je ons met gepaste snelheid passeert wanneer we een boot op sleep hebben!

Waar kan ik het beste varen: plaats op de vaarweg
Welke regels er gelden en wie voorrang moet verlenen aan wie komt uitgebreid aan de orde in de lesstof voor het Klein Vaarbewijs. Geef elkaar in elk geval de ruimte, zodat iedereen veilig zijn of haar weg kan vervolgen. Een korte introductie? Zie navolgend filmpje.



Hoe voorkom ik pech onderweg?
Jaarlijks slepen we enkele tientallen boten terug naar een haven omdat ze vanwege motorpech, lekkage of andere mankementen niet zelf verder kunnen varen. Zonde van die prachtige dag, maar ook gevaarlijk omdat je onbestuurbaar wordt en af kan drijven naar bijvoorbeeld een stuw. Voor tips over wat je kunt doen om pech zoveel mogelijk te voorkomen zie de website Varendoejesamen.nl.

Door een sluis, hoe werkt dat eigenlijk?
Je komt onderweg een sluis tegen. Om het schutten voor iederen soepel te laten verlopen is het goed je vooraf te verdiepen in de 'spelregels' die gelden in en rond de sluis. Meer informatie daarover is bijvoorbeeld te vinden op de website Varendoejesamen.nl of bekijk onderstaand filmpje eens.