Over ons


Wie zijn wij?

Reddingsbrigade Maasplassen is een zelfstandige vereniging zonder winstoogmerk en is gevestigd in Wessem (Noord-Limburg). We zijn aangesloten bij het landelijk overkoepelende orgaan Reddingsbrigade Nederland. Alle onze leden zijn vrijwilligers en worden opgeleid en gecertificeerd volgens de leerstof en diplomalijnen van Reddingsbrigade Nederland. Tijdens de weekenden in het watersportseizoen zijn wij te vinden op de Limburgse Maasplassen, globaal te zuiden van Heel en Maasbracht vanuit onze thuishaven in Wessem.

 

Wat doen wij?

Onze activiteiten kunnen worden onderverdeeld in lokale taken en regionale/landelijke taken.

Lokale taken
De lokale taken bestaan uit het houden van toezicht op en het zo nodig verlenen van hulp aan waterrecreanten in het gebied tussen de sluizen Heel ter hoogte van Osen, sluis Panheel in het kanaal Wessem-Nederweert, sluis Maasbracht, richting het Julianakanaal en in het zuiden tot aan het punt waar de Maas niet meer bevaarbaar is, ter hoogte van haven “De Maasterp” in Ohé en Laak. Hoewel we het hele jaar bezig zijn met opleiden en oefenen zijn we tijdens de weekenden van April t/m Oktober van 12.00uur tot 18.00 uur aanwezig.

Tijdens dit seizoen zijn we tijdens de openingstijden aanwezig binnen het gebied. Afhankelijk van de drukte op het water zijn we met een dan wel twee boten aanwezig op het water. Onze taken zijn dan:

Houden van toezicht op de waterrecreatie. De Limburgse Maasplassen zijn een zeer aantrekkelijk en bij goed weer druk bevaren gebied. De drempel om het water op te gaan is relatief laag. Er staan veel gebruikte bootjes te koop en het aanbod van verhuurbootjes binnen het gebied neemt al jaren toe, waardoor er steeds meer onervaren schippers het water op gaan, vaak zonder de benodigde kennis over de verkeersregels die op het water gelden. Waar nodig spreken we schippers preventief aan op hun gedrag, altijd met een positieve insteek.

Het verlenen van eerste hulp. Op een goede dag zijn er binnen het gebied honderden mensen op en rond het water actief en dat gebeurt er wel eens wat. Waar nodig kunnen we eerste hulp verlenen. Eenvoudige hulpverleningen kunnen we zelf af, zo nodig wordt contact gelegd met de huisartsenpost of de 112-alarmcentrale. In het laatste geval kunnen we ook ondersteuning bieden in de afstemming waar hulpdiensten het water kunnen bereiken en mensen en/of materiaal overzetten vanaf en naar de wal.


Slepen van boten met pech. Een andere belangrijke activiteit is het bieden van hulp bij motorpech en andere mankementen, zoals bijvoorbeeld lekkages in boten. Wanneer een auto uitvalt kun je die naast de weg parkeren in afwachting van de pechdienst. Wanneer een boot op het water stilvalt wordt die door de stroming meegevoerd en blijft de boot een gevaarlijk en stuurloos obstakel op het water. In een dergelijk geval kunnen we die boot op sleep nemen en naar een veilige ligplaats. Boten uit deelnemende havens en van deelnemende verenigingen worden als extra service teruggebracht naar hun eigen haven.

Toezicht bij wedstrijden. Binnen het gebied zijn diverse zeilverenigingen gevestigd die regelmatig wedstrijden organiseren. In vrijwel alle gevallen wordt Reddingsbrigade Maasplassen gevraagd om tijdens die wedstrijden een oogje in het zeil te houden en zo nodig hulp te verlenen. Vaak blijkt inzet dan ook daadwerkelijk nodig, bijvoorbeeld omdat door vermoeidheid een zeiler zijn boot na het omslaan ervan niet meer rechtop krijgt, vanwege onderkoelingsverschijnselen of door het niet meer onder controle houden van boten bij plotseling omslaand weer.

Evenementen op en aan het water. De afgelopen jaren krijgen we ook steeds meer verzoeken om bij evenementen op en rond het water een oogje in het zeil te houden. Recente voorbeelden zijn Stadstriathlon Weert, Beach Bash / Once upon a beach in Thorn, Live & Open Air in Wessem en de Dag van het vergeten kind in Heel.
 

Regionale / landelijke taken
Verder kan (via Reddingsbrigade Nederland) samen met onze collegabrigades in Noord-Limburg een bijdrage worden geleverd aan de Nationale Reddingsvloot. Deze vloot kan bij overstromingen worden ingezet voor grootschalige evacuatie en hulpverlening. De rest van de vloot is evenredig verspreid over Nederland waarbij gekeken is naar risicospreiding. Deze eenheden zijn in geval van een overstromingsdreiging inzetbaar.
 

Deelnemer worden?

Naast leden kennen we deelnemers. Havens en verenigingen in het gebied kunnen zich bij ons aansluiten om naast de gebruikelijke hulpverlening die we te allen tijde aan alle boten bieden extra service kunnen krijgen. Een groot deel van de havens, verhuurders en watersportverenigingen binnen ons gebied zijn als deelnemer aangesloten. Het voornaamste voordeel voor deelnemers is dat bij pech een boot zonder extra kosten terug wordt gesleept naar de eigen haven. Bij deelnemende havens en watersportverenigingen is het deelnemerschap onderdeel van het liggeld / de contributie. Is dat niet geval? Dat kunt u voor € 30,-- per jaar deelnemer worden. Dat kan door contact met ons op te nemen of door een sticker aan te schaffen bij Het Anker Watersport. Bent u geen deelnemer en wilt u toch gebruik maken van onze sleepdiensten? Dan bent u aanzienlijk duurder uit.

MateriaalMateriaal

Materiaal


Maasplassen 129

De Maasplassen 129 is een RIB (Riged Inflatable Boat) en wordt gebruikt voor het patrouilleren en bewaken van evenementen in het gebied van Reddingsbrigade Maasplassen. Tevens is de MSP-129 zeer geschikt voor snelle inzetten en hulpverleningen bij calamiteiten. Verder is de boot optimaal uitgerust om te kunnen slepen en voorzien van een pomp. 
 

Roepnaam     MSP-129
Merk, model   Valiant Patrol 520
Gewicht ca 300 kg (zonder motor) ca 720 kg (inclusief motor)
Afmetingen (L*B*H) 5.20m * 2.22m * 2.20 m
Motor 90 PK 2-takt Evinrude E-Tec
Verbindingsmiddelen Mobilofoon, marifoon, portofoons, mobiele telefoon
Verlichting Boordverlichting, blauwe en oranje zwaailamp
Uitrusting EHBO-materiaal, AED, poederblussers, reddingsvesten, pomp, sleeplijnen, sleeppalen voor en achter, brancard (optioneel)
 

Maasplassen 119

De MSP-119 is een aluminium boot en wordt gebruikt voor het patrouilleren en bewaken van evenementen in het gebied van Reddingsbrigade Maasplassen. Specifiek voor deze boot is de te openen deur aan stuurboordzijde, waardoor bij evacuaties minder validen gemakkelijker in de boot kunnen worden geholpen en waardoor drenkelingen eenvoudiger aan boord kunnen worden gehaald. Kenmerkend is verder de grote werkruimte aan boord, die voldoende ruimte biedt voor een brancard. 
 
Roepnaam     MSP-119
Merk, model Tinn-Silver 550 ST
Gewicht ca 450 kg (zonder motor) ca 750 kg (inclusief motor)
Afmetingen (L*B*H) 5.50m * 1.95m * 2.20 m
Motor 90 PK 2-takt Evinrude E-Tec H.O.
Verbindingsmiddelen mobilofoon, marifoon, portofoons, mobiele telefoon
Verlichting Boordverlichting, blauwe en oranje flitser, werk- en zoeklichten, kuipverlichting voor nachtwerk
Uitrusting EHBO-materiaal, AED, poederblussers, reddingsvesten, spruit en turboswing achter tbv sleep, sleeplijnen